תינוקות נולדים עם היכולת לינוק בצורה של “מציצה". במהלך פעולת ה"מציצה", נוטה הלשון לטות קדימה. לאחר גדילת השיניים, הלשון תשנה מיקומה והיא תעבור לביצוע פעולות אחרות. במצב מנוחה, היא שוהה בתוך חלל הפה והקצה שלה ימצא מקומו ב"חספוס" שבחייך הקשיח, מיד לאחר השיניים העליונות. בזמן שהלשון מונחת למעלה והשיניים נסגרות, יגיע גם הפה מגיע למצב של סגירה תקינה. לשפתיים ולחייך תפקיד חשוב בסגירת הפה והן מאפשרות לו להישאר סגור.
בשנת התפתחותו הראשונה של הילד, הוא עובר מאוכל רך (דייסה) לאוכל מוצק (לחם, עוגייה). בתהליך בליעת המוצרים המוצקים, על הילד ללמוד להעלות את לשונו כדי שיוכל לסגור את הפה ואז לבלוע. צורת בליעה זו נחשבת "תקינה" או "בוגרת". למרות שהשינוי ממציצה לבליעה תקינה נראה לנו "טבעי", ממשיכים ילדים רבים לאכול אוכל מוצק בצורת "המציצה" (דחיקת לשון). בפעולה זו, הלשון נדחקת בין השיניים ונוצרים שינויים במערכת הפה שנשארים לכל החיים.
היות שכן, חשוב מאוד לאתר מהם מאפייני הבליעה של הילד כבר מגיל צעיר. אימוץ שיטת בליעה באמצעות דחיקת לשון ישפיע בעל תהליך גידול השיניים הקבועות בעתיד. בדיקה וטיפול יעיל בסביבות גיל חמש עד שבע שנים יאפשר לשיניים להתפתח באופן המצופה ולא לפי דפוס בליעה שאינו תקין.
מומלץ להתייעץ עם רופא שיניים/רופא אף אוזן גרון כדי לבדוק את אופן פעולת מערכת הנשימה והבליעה ובמידת הצורך לפנות לקלינאית תקשורת לצורך תרגול צורת בליעה תקינה.
בכל שאלה או התלבטות לגבי הצורך בטיפול – אל תהססו – שלחו אלינו מייל – עם פרטי המקרה או צרו קשר בטלפון: 072-3307575
סדנא: טכניקות לשמירה על הקול בעת דיבור מול קהל
רוצים ללמוד כיצד להשתמש נכון בקולכם כדי להשיג תשומת לב מרבית של הקהל? רוצים ללמוד כיצד תוכלו לשמור על בריאות קולכם.
דחיקת לשון והפרעות בדיבור
בזמן רכישת השפה, דורשים מספר עיצורי שפה שימוש נכון בלשון. במידה וקיימת צורת בליעה של "מציצה" או דחיקת לשון, עיצורים אלו מונחים במקומות לא צפויים בפה וכתוצאה מכך מופיעים משובשים. דוגמאות נפוצות ביותר הן בעיצורים כמו ס', ט', נ', ד', צ', ש', ז'. המאפיין העיקרי של הפרעה זו הוא שקצה לשונו של הילד מוחזקת רוב הזמן מחוץ לפה במהלך הדיבור.
בסביבות גיל חמש וחצי יש חשיבות רבה לשיפור הגיית העיצורים עד למצב תקין כדי להקל על הילד בזיהוי אותיות כתובות כחלק מתהליך רכישת יכולות הקריאה והכתיבה. כדאי לציין כי ילדים רבים הסובלים משיבושי היגוי בדיבור, מצליחים לכתוב ולקרוא ללא קושי. עם זאת, יש ילדים שהשיבושים בהגיית המילים משפיעה עליהם לרעה בתהליך רכישת השפה הכתובה (לדוגמה ילדים שמתבלבלים בין ש' /ס').
שימו לב! בכל גיל אפשר לשפר את ההגייה, אל תהססו…בכל שאלה או התלבטות לגבי הצורך בטיפול
אל תהססו, שלחו אלינו מייל עם פרטי המקרה
או צרו קשר בטלפון: 072-3307575
דחיקת לשון וטיפול אורתודנטי
הורים רבים פונים לרופא השיניים בבקשה ליישר את השיניים של ילדיהם לצורך שיפור המראה האסתטי של פניהם.
לעיתים, לאחר בדיקת הרופא (אורתודנט), הוא מפנה את ההורים להתייעצות עם קלינאית תקשורת עקב דחיקת לשון.
שיפור פעולת הלשון כבסיס לתהליך יישור השיניים הוא הכרחי לצורך טיפול אורתודנטי קצר ויעיל לכל החיים. טיפול בדחיקת לשון, מסייע ליצירת מנח חדש ונכון ללשון בזמן מנוחה ודיבור.
הצלחתו של הטיפול בדחיקת הלשון בהדרכת קלינאית תקשורת, מותנה בשיתוף הפעולה של ההורה ושל המטופל. ככל שמקפידים יותר על תרגול בבית בפרק זמן קצר אך אינטנסיבי (בין חודש – חודש וחצי), כך ניתן לשנות את דפוס הבליעה של דחיקת לשון ולהפוך אותו למנח תקין של הלשון בתוך הפה.
טיפול מקדים בדחיקת לשון מקצר זמן רב בטיפול האורתודנטי ומסדר את האיזון במערכת הפה – בליעה ודיבור לכל החיים
ד"ר קלאודיה אנבה – קלינאית תקשורת