בהמשך למאמר הקודם בבלוג, במאמר זה ארצה להכין אתכם לקראת השלבים החשובים של הילד בהתפתחות השפה בגילאי בית הספר.

 

גילאי 6 ומעלה:

בשלב זה, אנו מצפים מהילד שיצליח להסביר את עצמו בצורה ברורה, תמציתית ומוגדרת.

המשחקים המתאימים לגילאים אלה הם:

  1. מה בתמונה?: בצורת משחק זו, מרימים תמונה וצריכים לתת בין שלושה לארבעה רמזים כך שהילד יסביר מה הוא רואה. אנחנו רוצים ללמד את הילד לנחש בצורה מושכלת ולהשתמש ביכולות הדימוי והדמיון. כך למשל, אם אנחנו רוצים להסביר אריה, נגיד: חיה שגרה בג'ונגל ושואגת. חשוב להקפיד לתאר את התמונה במשפט תקין וברור.
  2. משחקי חשיבה: יכולת תכנון, בניית אסטרטגיה, יכולת להתמודד מול יריב והיכולת ליצור קשרים חברתיים מאוד חשובים בגילאים אלו. לכן אנו רוצים שהילד ילמד להבין מדוע הוא בחר לפעול כפי שהחליט? מה נראה לו שה"יריב" מתכנן? דוגמה למשחקים שקטים ותחרותיים הם "איקס עיגול", דמקה, 4 בשורה.
  3. משחקי מסלול: משחקים הכוללים קוביות, כרטיסיות ודמויות אהובים במיוחד על ילדינו. משחקים מתאימים לגילאים אלו הם למשל לוטו, מונופול או נחשים וסולמות. מטרת המשחקים היא ללמד את הילד לשחק בתורו, לענות על שאלות ואף להסתמך על המזל.

למה צריך לשים לב?

אם הילד מתקשה בלימודים במקצועות הדורשים שפה, תיאור והסבר, יש מקום  לפנות לייעוץ. מאוד חשוב לשים לב שלילד יש חברים, ושהוא מצליח לבנות קשרים חברתיים. בנוסף, ניתן לפנות לקלינאית תקשורת כדי שתעזור לילד להבין את הקודים החברתיים ואת התקשורת החברתית.

אם אתם הורים לילדים שמתקשים ביכולת המשחק וגם קיימים קשיים בהתפתחות השפה יש מקום לפנות לקלינאית תקשורת כדי להתאים את הטיפול לצרכים של הילד. במהלך הטיפולים, תוכלו לקבל הדרכה כיצד לשחק עם המשחקים כך שיעזרו לפתח את כישורי השפה והדיבור של הילד ואת היכולות שלו לחשיבה, יצירתיות ועצמאות. זכרו כי בעזרת הדרכה מתאימה, ההורים עוזרים לילד לפתח את השפה באופן יום יומי, בהתאם לתחומי העניין של הילד, בהתאם לגילו וכמובן לפי עקרונות המשפחה. אתם ההורים מהווים מרכיב פעיל בשיפור יכולת הדו-שיח של הילד, ונדרשים לשפר את האופן שבו אתם מאזינים לדיבורו של הילד ואת הדרך בה תעבירו לו באופן תקין, מה הם חוקי השפה והדיבור שעליו להפנים. כמו כן, דרך משחקים מתאימים לילד ההורים מחזקים את סוג התרגול שיביא להצלחתו של הילד לשיפור את דיבורו.