מה זה גמגום ואיך הוא מתחיל?
הגמגום הינה הפרעה בשטף ובתזמון הדיבור. מאפייני הגמגום הם רבים ובאים לידי ביטוי באופן שונה אצל כל אחד ואחת. נפרט כמה ממאפייני התופעה: קושי בשטף הדיבור, שיכול לבוא לידי ביטוי בחזרות של צלילים או הברות, "לחיצות" או הארכות של צלילי הדיבור, שימוש במילות פקק, עצירות רבות בתוך מילה או משפט, חסימות בלשון, במיתרי הקול ובשפתיים, קוצר נשימה, נשימה לא תואמת בזמן הדיבור, שימוש בטון דיבור נמוך או גבוה יותר מהטון הטבעי של הגוף, הופעה של "טיקים" בפנים ובגוף.
חומרת הגמגום נוטה להשתנות מקלה ועד חמורה והיא תלויה גם במצבים חברתיים שונים. הגמגום עלול לפגוע בהישגים לימודיים, תעסוקתיים, חברתיים ונפשיים של הדובר. עם זאת, למרות הקושי בדיבור, רבים מהלוקים בגמגום, כלל לא מראים קושי בלימודים ובהישגים אקדמיים, אלא ההפך הוא הנכון. עצם הלקות גורמת להם להשקיע ולהצטיין במה שעושים.
מניסיוני, רבים מהלוקים בגמגום מתקשים לתכנן ולארגן את המסר שברצונם להעביר.
סרטון מתוך "מדברים נכון עם ד"ר קלאודיה"
תכנית 3: גמגום – זה לא סוף העולם. כלים יישומיים לטיפול בבעיה. התכנית עוסקת בהיעדר שטף בדיבור.
דפי עבודה לתרגול: http://bit.ly/2a5XT8J
כיצד מטפלים בגמגום – שיטת הטיפול "מלודי פון"
באמצעות שיטת הטיפול "מלודי פון" המגמגם ישפר את שטף דיבורו על ידי התנסות ושיפור של מבעים ברמות שונות. הוא ילמד כיצד לנצל ולהדריך את המוח בבניית המסר על ידי שימוש באינטונציה (מנגינה/מלודיה) תקינה של המשפט בהתאם לנורמות השפה.
טיפול בגמגום באמצעות שיטת "מלודי –פון" יקנה למגמגם כלים חדשים לתרגול תבניות דיבור חדשות המאפשרות דיבור שוטף בהתאם לאישיותו ולפי סיטואציות שונות.
החל מהמפגש הטיפולי הראשון, יצליח המגמגם לשפר את שטף דיבורו באופן מהיר וקולע אם כי ייקח לו עוד זמן עד שיהיה מיומן להכליל ולשלב תבניות תקינות בדיבור הספונטני שלו. שיטות טיפול רבות בגמגום מציעות טיפול "ארוך טווח". לעומת זאת, בשיטת "מלודי-פון", לאחר אבחון ראשוני בו נקבעות מטרות הטיפול, מתקצר זמן הטיפול ל- 6-8 פגישות.
בכל שאלה או התלבטות לגבי הצורך בטיפול בגמגום – אל תהססו – שלחו אלינו מייל – עם פרטי המקרה או צרו קשר בטלפון: 072-3307575
גמגום אצל ילדים
גמגום אצל ילדים מוגדר כחוסר שטף "טבעי" או התפתחותי. הטענה השכיחה היא שלילד יש "מוכנות מולדת" (predisposition) לפתח גמגום. מחקרים רבים מצביעים על "מרכיב תורשתי" בגמגום אצל ילדים ואכן נמצא כי אצל 60% מהילדים עם גמגום יש עוד בני משפחה בעלי גמגום.
בתקופה בה נרכשת השפה, ילדים בני שנתיים עד חמש שנים עלולים לדבר כשהם חווים קושי בשטף הדיבור (סימנים של גמגום בדיבור). קשיים אלו יכולים להופיע באופן זמני כאבן דרך התפתחותית שאינה חריגה. חוסר שטף "טבעי" עשוי להימשך כחודש ימים והוא משתנה באופיו ובחומרתו. במרבית המקרים, קושי בשטף חולף ללא כל התערבות. במידה וחוסר השטף אינו חולף ובמשך מספר חודשים אין שיפור בדיבור, מומלץ לקחת את הילד לאבחון שפה ודיבור אצל קלינאית תקשורת.
גמגום אצל ילדים יכול להופיע גם כשהילד חווה שינויים רגשיים, עייפות, צורך בתקשורת עם אנשים זרים, מעבר לדירה חדשה, הגעת ילד חדש למשפחה, פרידה בין ההורים או כתוצאה ממוות של קרוב משפחה.
אין צורך להיבהל במידה והילד מראה סימנים של גמגום. חשוב לעקוב באופן יום יומי אחר דיבורו, להבין באיזה מקרים הקושי בולט יותר, האם יש קשר בין התופעה לצד אתו מנהל הילד דו שיח (מבוגרים, אחים, ילדים אחרים).
במידה ואינכם בטוחים אם ילדכם מגמגם, אל תהססו. הרימו טלפון אלי ואעזור לכם לקבל החלטה אם נדרש להביאו לאבחון. לפרטים צרו קשר או צלצלו 072-3307575
גמגום אצל מבוגרים
גמגום אצל מבוגרים מופיע בזמן שהדובר רוצה למסור מסר למאזין. במהלך דו-שיח, לחוץ המגמגם עקב קשייו בדיבור וכתוצאה מכך רמת הבקרה שלו על דיבורו ועל התגובה של האחר בזמן דיבורו היא גבוהה יותר מזו של דובר רגיל.
המגמגם מתייחס פחות לארגון ולשליטה במבנה המשפט כפי שנדרש ממנו במהלך דיבור תקין. המגמגם עלול לעצור מספר פעמים באמצע משפט ולגרום למאזין לאבד את השליטה בהבנת משמעות המשפט.
לעיתים, ישים המגמגם דגשים בהברות לא תואמות או ידגיש מילות קישור ללא צורך. לכן, המאזין לא יצליח להבין את המסר. לעיתים יתקשה המגמגם לארגן את המסר, עקב עיסוקו בחיפוש מילים "קלות יותר להגייה". מצב שיכול לעורר תחושת תסכול ולהוביל לקשיים חברתיים, לשתקנות ולהסתגרות, במטרה להפחית לחצים.
תופעת הגמגום היא זמנית והמגמגם מודע לכך, שבפעם הבאה שידבר, הקושי בדיבור יכול להופיע שוב ולהביא אותו לכדי תסכול.
ניתן למנוע את התסכול הזה באמצעות טכניקות פשוטות ללימוד. במהלך הטיפול בשיטת "מלודי פון", יתמודד המגמגם עם קשיים רגשיים הקשורים לדיבור הלקוי וילמד איך להתמודד עד שידבר באופן שוטף. זאת הודות ללימוד השימוש בתבניות שפתיות, שמבטיחות יעילות בדו-שיח, מיקוד המאמץ בבניית המסר ופחות בתגובות האחרים בזמן דיבורו.
יש לכם שאלה? רוצים טיפול ולא יודעים מהיכן להתחיל? שלחו אלינו אי-מייל עם פרטי המקרה או צרו קשר בטלפון: 072-3307575. נשמח לסייע!
ד"ר קלאודיה אנבה – קלינאית תקשורת