חשיבות הקול
במהלך עשרים השנים האחרונות, חלה בעולם עלייה במודעות למקצועות השונים בהם נדרש שימוש רב בקול ובדיבור. בפרק זמן קצר יחסית, איכות הקול של אלו שעושים שימוש רב בקולם מתדרדרת, ולאורך זמן, עלולות להיווצר פגיעות ישירות במיתרי הקול.
הקול הנוצר במיתרי הקול, מוגבר על ידי תהודה בזמן שעובר דרך הגרון, הפה והאף. לעיתים, לחץ מיותר במהלך הדיבור משפיע על איכות הקול ועל עוצמתו. ניצול נכון של מערכות אלו, מסייע להפקת קול באיכות טובה יותר ובהגיית עיצורי השפה.
בסרטון: טיפול קול לספורטאים ווקליים
מה היא הפרעת קול?
הפרעת קול מופיעה כתוצאה משיבוש באחת או יותר מתכונות הקול כגון: גובה הטון (pitch), עוצמה (loudness) או איכות הצליל (quality of the sound). שיבושים אלו משפיעים לרעה על איכות הקול ומקשים על העברת המסר בזמן הדיבור.
מהם הסימנים להפרעות קול?
» צרידות
» כאבי גרון
» יובש בגרון
» חוסר יציבות של איכות הקול בזמן הדיבור
» עייפות קולית לאחר שימוש ממושך בקול
» צורך לכחכח
» כאבי ראש
כדי לאתר מהו המקור של הפרעת הקול, יש צורך לבצע בדיקה רפואית על ידי רופא אף אוזן גרון (א.א.ג). במהלך הבדיקה, הרופא בוחן את מבנה מיתרי הקול על ידי בדיקה לרינגוסקופית ובודק מה המצב של מיתרי הקול בסביבתם. כמו כן, בוחן את צורת הפעולה של מיתרי הקול בזמן הפקת קול ובמנוחה. על פי הנתונים שנמצאו בבדיקה, הרופא מתאים את הטיפול למטופל. בין האופציות לטיפול רפואי, קיימות 3 אפשרויות, שלעיתים משולבות כולן בתהליך הטיפול :
» טיפול כירורגי (במידה שמדובר בסכנה בנשימה או בנזק בלתי הפיך במיתרי הקול או באזור של בית הקול)
» טיפול תרופתי
» טיפול אצל קלינאי תקשורת כדי ללמוד איך לדבר נכון ולשמור על איזון ותזמון של המערכת להפקת קול בזמן הדיבור.
הטיפול בקול
באמצעות שיטת "מלודי פון" (Enbe, 2015) שפותחה על ידי ד"ר קלאודיה, מקבל הדובר ארגז כלים עשיר שמלמד אותו כיצד לשמור על תקינות איכות הקול שלו במהלך חייו. לדוגמה:
» הקפדה על תרגול יעיל, תוך ניצול אסטרטגיות לשימוש בעוצמה ובטון דיבור מתאימים המונעים עייפות קולית וצרידות.
» איתור ומודעות לגורמים שמפעילים את הקול באופן בלתי תקין לצורך איזון של מערכת הקול, תוך חיסכון במאמץ קולי בזמן הדיבור ביום עבודה.
» הבנה כיצד למנוע פגיעות ישירות בקול שהופכות לאורך זמן להפרעות קול כרוניות.
» לימוד טכניקות נכונות לשירה עבור גננות, מורים, זמרים וחזנים שמאפשרות לשיר ללא מאמץ במיתרי הקול.
» לימוד השימוש בקול בסיטואציות שונות כמו קריאה, שירה ודיבור בעוצמה גבוהה ובלחש לפי היכולת הגופנית והאישית של הדובר.
דר' קלאודיה מעבירה סדנה לעמיתים למקצוע, כיצד לטפל בקולם של המורים כדי לשמור על איכות קול תקינה במהלך העבודה בפרט ובחיים בכלל. ההרצאה מבוססת על עבודה בקבוצות מורים בקורס "צליל מיתר" – "ארגון המורים"- מחוז דרום. הסדנה הועברה במסגרת הכנס השנתי ה-53 של האגודה הישראלית לקלינאי תקשורת (פברואר 2017, ירושלים). בסדנה השתתפו כ-70 קלינאי תקשורת מכל רחבי הארץ.
לצפייה: http://bit.ly/2xgPV77
טיפים לשמירה על קול בריא:
אנשי מקצוע כמו מרצים, מורים, גננות, רופאים, עורכי דין, חזנים, זמרים ואנשי מכירות הם אוכלוסיות בסיכון גבוה לפתח צרידות. אוכלוסייה זו הוגדרה כ"ספורטאים ווקלים" כיוון שצריכים לדבר הרבה שעות ברצף ו/או בעוצמות גבוהות ו/או גם נדרשים להעביר הרצאות מול קהל במקומות שונים, לעיתים במקומות פתוחים בהם גלי הקול מתפזרים, תופעה שיכולה לקרות גם בין חדרים במשרד.
שימוש בקול בעת מחלת השפעת מחייב גם הוא במאמץ גדול, המשפיע לרעה על בריאות מיתרי הקול. דוברים רבים חווים צרידות פתאומית שגורמת לאבדן השליטה בקול. מחוסר ברירה הם ממשיכים לדבר כרגיל אך בטון נמוך יותר דבר שמעייף את מיתרי הקול. לכן, שימוש יתר או שימוש לקוי בקול גורם לצרידות . סיבות נוספות לצרידות הינם יבלות, פוליפים או ציסטות, דלקות גרון, עלייה במיצי קיבה בשל צרבת או רפלוקס. לחץ נפשי גם הוא עלול להשפיע על יכולת הפקת הקול. למרות שמבחינה פיזיולוגית אין כל בעיה במיתרי הקול, הדובר אינו מצליח להפיק את הקול.
צרידות עלולה להופיע לאחר פגיעה נוירולוגית שגורמת לשיתוק של אחד המיתרים בעוד השני ממשיך בפעולתו. במקרים אלו, הדובר נוטה ללחוץ יתר על המידה במיתר התקין כדי לפצות על חוסר התפקוד של המיתר המשותק. למרות זאת נותר הקול מחוספס ולא נעים לאוזן. קול מאונפף היוצא דרך האף יכול להיגרם כתוצאה משימוש וניצול לקויים בתהודה.
הפרעות קול אצל ילדים
ידוע לכולם כי טבע הילדים להשתמש בקול בפעילויות רבות ביום יום. כתוצאה מכך, לפעמים הילדים נשמעים צרודים. צרידות זו יכולה להופיע במשך ימים ספורים ולחלוף לבד, אך לפעמים הצרידות נעשית כרונית וכך הילד אינו מצליח להשתמש בקולו כפי שהיה לו בעבר.
במדינות שונות בעולם, הפרעות קול בילדים מופיעות בשכיחות של 6% – 17% אך לפעמים אחוזים אלו מגיעים עד ל-40%. שכיחות הפרעות קול גבוהה יותר בקרב בנים לעומת בנות. מחקרים רבים מראים שהפרעות קול בקרב ילדים משפיעות באופן שלילי על התייחסות המבוגרים וחבריהם בני גילם. ההשפעה הכי בולטת היא ביכולת התקשורתית של הילד, בהתפתחותו החינוכית והחברותית ובדימוי העצמי שלו ולכן חשוב לטפל כבר מגיל צעיר.
בסרטון: טיפים לשמירה קול בריא
לברור פרטים על יישום שיטת מלודי פון לפתרון בעיות שימוש יתר או שימוש לקוי בקול ,
צרו קשר או צלצלו 072-3307575
ד"ר קלאודיה אנבה – קלינאית תקשורת